Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen vuokralaisdemokratiaa ollaan taas muuttamassa.Valitettavasti muutos näyttää kulkevan kohti epädemokraattista suuntaa. Valmisteilla olevassa vuokralaisten demokratiasäännöstössä vuokra-asunnossa asuvien ihmisten oikeuksia vaikuttaa omaan asumiseensa liittyviin kysymyksiin kavennetaan. Helsingin Asunnot Oy ( HEKA ) sekä hallinnoi että omistaa kiinteistöt. Helsingin kaupunki omistaa HEKA:n.
Uudessa säännöstössä näytetään unohtaneen vuokralaisten oikeudet ja valtaa siirretään asuntoja hallinnoiville yhtiöille ohi kuntalaisten suorien vaikuttamismahdollisuuksien. Säännöstön pohjana pitäisi olla yhteishallintolaki, mutta nyt näyttää siltä, että kaupungin uusi säännöstö on menossa jopa lain henkeä heikompaan suuntaan. Esimerkiksi on esitetty, että vuokralaiset saisivat ehdottaa neljää edustajaa HEKA:n hallitukseen, mutta omistajaa edustavat työntekijät valitsisivat heistä kaksi sopivimmaksi katsomaansa. Lisäksi meidän kuntalaisten omistaman kiinteistöyhtiön edustajat haluavat omat edustajansa vuokralaisten kokouksiin.
Kaupungin asunnot omistamme me kuntalaiset. Niiden rakentamisen ja korjausten kulut katetaan niissä asuvien ihmisten maksamilla vuokrilla. Rakentamalla asuntoja Helsinki kasvattaa omaisuuttaan ja samalla tuottaa asuntoja niitä tarvitseville. HEKA-yhtiön hallitus päättää vuokrankorotuksista, korjauksista ja monesta muusta asumiseen vaikuttavasta tekijästä. Kuntalaisina me emme voi hyväksyä meidän omaisuutemme hallinnointia virkamiesvallalla, jossa asukkailla ei juurikaan olisi kuulemismahdollisuuksia. Jos nykyinen sääntö hyväksytään tarkoittaa se sitä, että meidän kuntalaisten eli kaupungin asuntojen asukkaiden oikeuksia vaikuttaa asumiseen vähennetään ja valtaa siirretään virkamiehille ohi demokraattisten käytäntöjen.
Helsingin asuntotilanteessa heikoimmassa asemassa olevat jäävät varakkaampien ja pärjäävämpien jalkoihin. Asunnottomuus on todellinen ongelma ja liittyy syrjäyttämisen prosessiin, jossa ihminen pahimmillaan menettää kokonaan elämänsä hallinnan.
Me Malminseudun työväenyhdistyksessä kannatamme kansalaisten demokratiaa ja vaikuttamista omassa asuinpiirissään. Kodin on oltava yksi perusoikeuksista ihonväriin, uskontoon taikka syntyperään katsomatta. Myös vähävaraisimmilla, jopa luottotietonsa menettäneillä on oltava oikeus asua kohtuuhintaisessa kodissa ja vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Kaupungin tehtävä on tuottaa laadukkaita asumispalveluita kaikille ja antaa meille kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa yhteisen omaisuutemme hallinnointiin vuokralaisdemokratian keinoin. Tämä kaikki on mahdollista ja hallinnointia tuleekin kehittää demokraattisempaan suuntaan.
Markku Saarinen
Saija Salonen
Malminseuduntyöväenyhdistys